pondělí 8. června 2015

Bezinkový sirup..

Už několik let vyrábím touhle dobou výborný bezinkový sirup a každý rok si říkám, že jsem měla udělat několikanásobnou dávku, protože se po něm jen zapráší a vždy se najde minimálně jedna duše, která si řekne o recept. Třeba se vám hodí taky ;-)

Je to opravdu hooodně jednoduché:
Ve 2 litrech vody na mírném plamenu a za občasného míchání rozpustíme 2 kg cukru (já dávám 1kg klasického a 1kg třtinového,má díky němu i zlatavou barvu jako med). Po rozpuštění se hrnec odstaví a nechá vychladnout. 
Touto sladkou vodou přelijeme 80 bezových květů zbavených větviček. Neproplachujte je, ztratili byste tak potřebný pyl. Případné „broučky“ procedíte v závěru přes sítko. Povrch poklademe plátky citrónu – tím zabráníme zčernání květů a působí i jako konzervant. Zakryjeme poklicí a necháme minimálně 24 – 48 hodin louhovat.
Po vylouhování scedíme sirup přes sítko nebo plátýnko (sirup pak bude více průhledný, ale také zbavený pylu, takže doporučuji sítko) do hrnce. Sirup vymačkáme i z květů, citrónů (ty jsou pak výborné i do čaje) a znovu přivedeme k varu. Přidáme 1-2 balíčky kyseliny citrónové podle chuti a necháme na mírném plamenu redukovat cca 30 minut, aby sirup trochu zhoustnul.




Určitě vyzkoušejte, stojí za to…
Mějte krásný večer a díky za návštěvu..

3 komentáře:

  1. Mňam, teď jsem ho měla u kamarádky a byl výbornej! Díky za recept. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač,my ho máme taky moc rádi,s mátou je nejlepší ;-)

      Vymazat
  2. taky ho dělám, už se na něj pár dnů chystám, snad se k tomu dostanu. :)

    OdpovědětVymazat