..je ta nejlepší. Mám ji moc ráda na palačinkách nebo na chlebu s máslem.. Letos jsem kromě jahodové dělala poprvé i třešňovou a musím říct, že je opravdu výborná..
Přikládám moje osvědčené a upravené recepty, třeba se někomu hodí ;-)
Jahodová marmeláda s vanilkou
Co potřebujeme:
1 kg jahod
Gelfix 1:2
500 g třtinového cukru
Šťávu z půl citrónu
½ vanilkového lusku (pokud máte hodně rádi vanilku, můžete dát celý, ale půlka ze zkušenosti bohatě stačí a marmeládu krásně provoní)
Postup:
Jahody nakrájíme na malé kousky. ¾ dáme do hrnce (zbytek přidáme později), smícháme s gelfixem a dvěma lžícemi cukru. Přivedeme k varu, přidáme zbylý cukr. Vanilkový lusk rozřízneme, nožem setřeme vanilku a přidáme do jahod (dám tam vyvařit i lusk, který před naléváním do skleniček vyndám). Po chvilce vaření přidám zbylé jahody (aby byly v marmeládě celé kousky), vymačkám citrónovou šťávu a dále vaříme za stálého míchání do zhoustnutí – cca 10 minut.
Pro požadovanou hustotu použijte želírovací test – kousek marmelády kápněte na talířek a nechte vychladnout. Pokud je stále tekutá, redukujte dál.
Když je hustá podle našich představ, ještě horkou ji přelijeme po okraj do čistých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Co potřebujeme:
1 kg vypeckovaných třešní (cca 1 ¼ třešní)
Gelfix 1:3 (na rozdíl od jahodové jsou vyzrálé třešně sladší, proto přidávám méně cukru)
350 g třtinového cukru
Šťávu z půl citrónu
2 lžíce grapy (použít můžete brandy, portské víno)
Postup:
¾ třešní dáme do hrnce (zbytek přidáme později), smícháme s gelfixem a dvěma lžícemi cukru. Přivedeme k varu, přidáme zbylý cukr. Po chvilce vaření přidám zbylé třešně (aby byly v marmeládě celé kousky), dvě lžíce alkoholu pro vůni, vymačkám citrón a dále vaříme za stálého míchání do zhoustnutí – cca 10 minut.
Následující postup je stejný jako u jahodové, zkoušíme hustotu a následně plníme do skleniček.
Dobrou chuť..
A.
Domácí je nejlepší:-))
OdpovědětVymazat