sobota 11. července 2015

Domácí marmeláda..

..je ta nejlepší. Mám ji moc ráda na palačinkách nebo na chlebu s máslem.. Letos jsem kromě jahodové dělala poprvé i třešňovou a musím říct, že je opravdu výborná..
 
Sklizeň na zahradě hlídal náš chlupáč..


 
 
A v nestřeženém okamžiku i ochutnával :-)

 
 
Přikládám moje osvědčené a upravené recepty, třeba se někomu hodí ;-)

Jahodová marmeláda s vanilkou

Co potřebujeme:
1 kg jahod
Gelfix 1:2 
500 g třtinového cukru
Šťávu z půl citrónu
½ vanilkového lusku (pokud máte hodně rádi vanilku, můžete dát celý, ale půlka ze zkušenosti bohatě stačí a marmeládu krásně provoní)

 
 
Postup:
Jahody nakrájíme na malé kousky. ¾ dáme do hrnce (zbytek přidáme později), smícháme s gelfixem a dvěma lžícemi cukru. Přivedeme k varu, přidáme zbylý cukr. Vanilkový lusk rozřízneme, nožem setřeme vanilku a přidáme do jahod (dám tam vyvařit i lusk, který před naléváním do skleniček vyndám).  Po chvilce vaření přidám zbylé jahody (aby byly v marmeládě celé kousky), vymačkám citrónovou šťávu a dále vaříme za stálého míchání do zhoustnutí – cca 10 minut. 
 
Pro požadovanou hustotu použijte želírovací test – kousek marmelády kápněte na talířek a nechte vychladnout. Pokud je stále tekutá, redukujte dál.
 
Když je hustá podle našich představ, ještě horkou ji přelijeme po okraj do čistých sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
 
Třešňová marmeláda s grapou
 
Co potřebujeme:
1 kg vypeckovaných třešní (cca 1 ¼ třešní)
Gelfix 1:3 (na rozdíl od jahodové jsou vyzrálé třešně sladší, proto přidávám méně cukru)
350 g třtinového cukru
Šťávu z půl citrónu
2 lžíce grapy (použít můžete brandy, portské víno)
 
Postup:
¾  třešní dáme do hrnce (zbytek přidáme později), smícháme s gelfixem a dvěma lžícemi cukru. Přivedeme k varu, přidáme zbylý cukr. Po chvilce vaření přidám zbylé třešně (aby byly v marmeládě celé kousky), dvě lžíce alkoholu pro vůni, vymačkám citrón a dále vaříme za stálého míchání do zhoustnutí – cca 10 minut. 


 
Následující postup je stejný jako u jahodové, zkoušíme hustotu a následně plníme do skleniček.
Určitě vyzkoušejte, já vždy vařím několikanásobnou dávku a mám na ně samé dobré odezvy ;-) 

 

Dobrou chuť..
A.

1 komentář: