pondělí 14. září 2015

Výběr látek pro šití

Většinu mých šicích projektů šiji z bavlny (pokud se nejedná o oblečení, které jsem ale opravdu už pár let nešila..). A většinou z té dovozové. Rozdíl od české poznáte nejen na první pohled v hustotě látky, o barvách a vzorech ani nemluvím, ale hlavně na dotek. Česká bavlna je většinou tvrdá, hrubá, ta dovozová je krásně měkká, příjemná a poddajná. Liší se i v šířce, která je standardně 110cm a taky ceně.. Metr látky pořídíte většinou od 250-300 kč, záleží na výrobci, vzoru. Tady si za kvalitu opravdu zaplatíte, ale určitě doporučuji a sama je většinou volím (českou bavlnu pak většinou jako hlavní látku u velkých projektů jako jsou závěsy, panel za postel atd., kde by vyšla látka v dovozové na opravdu hodně peněz). 


K prvním bavlněným látkám z Ameriky jsem se dostala přes mou šicí „učitelku“ Bellet (Ivanu Havelkovou), která vydává časopis o šití s vlastními projekty, ke kterým současně na internetu probíhají video kurzy. Jsem její předplatitelkou už asi 3 roky a za tu dobu časopis prošel různými změnami a formami. V současné době vychází jako dvouměsíčník pod názvem Marina Quilt. Pokud časopis ještě neznáte a rádi šijete, určitě se podívejte tady. Je určen pro začínající i pokročilé švadlenky a za mě je to top. Většinu svých šicích dovedností jsem se naučila právě od Ivanky. Je to současně i takový virtuální šicí klub, kde se švadlenky schází, vkládají fotky se svými výrobky, dělí se o rady ohledně šití a navzájem se časem více či méně poznávají.. Dnes už Ivanky obchod s látkami bohužel nefunguje, ale v minulosti byla hlavním dovozcem látek Moda Fabrics. A nejednou můj účet zaplakal, když jsem u ní objednávala látky, jejichž zásobu mám na několik let dopředu :-) Tady je jen část z mé sbírky:
 
Doufám, že jednou budeme mít holčičku, abych jí mohla z téhle krásné kolekce ušít výbavičku do pokojíčku a kočárku :-) 

Studio e fabrics - Beautiful garden girlby Tea and Sympathy

Tyhle kolekce čekají na svou chvíli..

Windham Fabrics - Garden party tango

Moda fabric - Everlasting


Moda fabric - Odds and ends
 
Balíčky od Bellet jsem měla ráda, cenově zvýhodněné zbytky látek, které namíchala Ivanka sama a pro vás byly překvapením.


Dětské látky jsou opravdu krásné ;-)

 
Krásné látky můžete pořídit U Melluzínky, Látek pro vás nebo v Ateliéru Magenta – ta nabízí nádherné látky od mé oblíbené Amy Butler. Velký výběr látek od výrobce Makeover najdete tady. Naposledy jsem zde nakoupila látky z kolekce Mineral Forest na deku pro manžela, o které vám napíši zase příště ;-)

Krásný večer a děkuji za návštěvu.
A.

sobota 5. září 2015

Yankee candle

I já jsem před časem propadla kouzlu svíček a vůní od Yankee Candle. Tuto paličskou vášeň obecně jsem zdědila asi po mamince. Její měsíční spotřeba čajových i všemožných svíček by jiným vystačila na rok.. Já zapaluji svíčky hlavně přes zimu a vždycky několik najednou. Mám ráda tu atmosféru, spolu s hořícím krbem, vůní svařáku, dekou a knížkou, není nic lepšího.. Už se začínám těšit na zimu :-)
 
 
Přes léto ráda svítím při sezení na terase po večerech lucernami a doma používám hlavně vosky od YC, které se zapálí jen na chvilku a krásně domov provoní. Pokud se najde ještě někdo, kdo je nezná ;-) tak se jedná o tuhý vosk, který se naláme do kalíšku aromalampy, kam se běžně kape esenciální olej s vodou a po zahřátí se vosk roztopí a uvolní vonné esence.  Po vychladnutí zase zatuhne.  Vosk takto můžete používat dokola, dokud úplně neztratí vůni. Já ho používám třeba i dva měsíce, než ho z kalíšku vyloupnu a vyhodím. Na výběr je ohromné množství vůní, každý si vybere tu svou. Já jich mám doma několik a střídám je podle nálady. Nakupuji je v kamenném krámku v Pardubicích, který má ale i internetový prodej tady


Milovnice svíček jistě pochopí, jak velká byla má radost, když jsem od zaměstnavatele dostala k pětiletému výročí u firmy na výběr z katalogu dárků, mezi kterými byla i sada svíček od YC!! Poprvé mám svíčky a nejen vosky, mám je vyrovnané na komodě a každou chvilku si k nim chodím přivonět :-) Malinová je na mě příliš sladká, tu dostane maminka ;-) Fíková má krásnou barvu, z počátku jsem jí nemohla přijít na chuť, je to taková pánská těžká vůně, ale čím déle ji zkouším, tím víc mi voní. Favoritkami jsou pro mě Clean cotton(opravdu voní jako vyprané prádlo) a Pink sand. Jemné vůně a přitom, když hoří, krásně provoní pokoj. Limetka je ovocná a svěží a Soft blanket čistá, něžná, miminkovská :-)
YC můžu jen doporučit a určitě vyzkoušejte, pokud už na nich nejste také závislé ;-)


 
 
 
Krásný večer.
A.